Wednesday, April 28, 2010

VINURILE ROZE: tehnologia obtinerii vinurilor roze


VINURILE ROZE: tehnologia obtinerii vinurilor roze presupune urmatoarele etape:

* zdrobirea strugurilor rosii,
* indepartarea rahisului (ciorchinele fara boabe),
* mentinerea mustuielii (care in general este alb galbuie) in contact cu pielita (in care se gasesc substantele colorante) in prima parte a fermentatiei alcoolice,
* acumularea in mustuiala de alcool etilic (cca 4-5% volum alcool) in primele 3-4 zile de fermentatie,cu rolul de a extrage substante colorante (antocianii) din pielita,
* separarea componentei lichide din mustuiala in momentul atingerii nunatei roze dorita,
* continuarea fermentatiei alcoolice pana la epuizarea in zaharuri a mustuielii si respectiv obtinerea vinului brut,roze si sec,
* pentru rozeurile cu zaharuri,in prealabil se conserva o cantitate de must prin concentrare sau prin suprasulfitare,urmand ca vinul roze sec sa fie indulcit inaintea pregatirii pentru imbuteliere si consum.

SAMPANIA SI VINURILE SPUMANTE:Dupa obtinerea vinului brut si dupa conditionare - filtrare,acesta va fi lucrat astfel:

* insamantarea cu drojdii aflate intr-un mediu de solutie dulce (de must),
* fermentarea secundara in butelii inchise cu acumulare de dioxid de carbon endogen
* remuiajul sau rotirea zilnica a sticlelor rasturnate,cu scopul acumularii drojdiilor in dop,
* degorjarea sau eliminarea drojdiilor prin deschiderea sticlelor si indepartarea dopurilor,
* completarea vinului pierdut cu ,,licoarea de expeditie'' - cantitatea de solutie de must,in functie de gradul de dulceata dorit si dopuirea finala

vinul rosu




Un pahar cu vin roşu pe zi scade riscul de boli de inimă, în special de ateroscleroză şi infarct de miocard. Efectele benefice sunt datorate unor antioxidanţi denumiţi resveratrol. Una dintre condiţii este ca vinul să fie bio, fără sulfiţi, conservanţi care pot cauza dureri de cap, astm, vomă sau greaţă. Pe eticheta sticlelor cu vin de calitate este trecută şi denumirea de origine controlată (n.r. doc). O altă condiţie este ca vinul să fie băut zilnic, dar nu mai mult de 300 de ml pentru bărbaţi şi 150 ml pentru femei, pentru că excesul dăunează ficatului. Cel mai bine este să beţi vinul la prânz. Puteţi să-l beţi şi seara, dar nu înainte de culcare, pentru că riscaţi să aveţi insomnii sau să nu dormiţi bine. În plus, ficatul detoxifică mai greu organismul noaptea.

Ţineţi cont şi de caloriile din alcool. 100 ml de vin cu tărie de 11 grade are 80-90 de kilocalorii. Opţiunea de a alege între un vin sec, dulce sau demidulce ţine de gustul fiecăruia şi nu influenţează efectele benefice ale băuturii asupra inimii.

Recomandarea de a bea un pahar cu vin roşu pe zi nu se adresează însă tinerilor sub 20 de ani, pentru simplul motiv că nu au nevoie, dat fiind că organismul lor este sănătos. Alcool nu trebuie să consume nici cei care au restricţie din partea medicului, aşa cum sunt bolnavii de hepatită.

Gheorghe Mencinicopschi, Directorul Institutului de Cercetări Alimentare Bucureşti


si ceva despre stuguri
strugurii sunt plini de nutrienţi, importanţi pentru buna funcţionare a organismului. Iată ce conţin strugurii:
-vitamina B6, al cărei rol este de a preveni depunerea de grăsimi pe pereţii arterelor,
-vitamina C, care întăreşte sistemul imunitar,
-manganul care transformă grăsimea în energie,
-potasiul, care reglează tensiunea sângelui.
Studii arată că vinul roşu deţine proprietăţi antivirale şi că poate preveni dezvoltarea tumorii în cazul unor tipuri de cancer.
Activitatea cerebrală
Nu numai că previne bolile cardiovasculare, dar şi pe cele neurologice. Antioxidanţii din vin împiedică lezarea vaselor de sânge care ajung la creier, prevenind astfel boala Alzheimer şi demenţa. Riscul pentru Alzheimer şi demenţa scad la femeile care servesc zilnic un pahar de vin roşu.
Este antiinflamator
Acidul cafeic (care este un antioxidant) din vinul roşu, micşorează nivelul glucozei din sânge. Însă nu e tot, acesta reduce inflamaţia din corp. Şi atunci putem spune că vinul roşu este de un real ajutor pentru toate acele persoane care suferă de artrită.

Principalele operatii tehnologice la vinificarea strugurilor rosii


Principalele operatii tehnologice la vinificarea strugurilor rosii sunt :

1. Recoltarea strugurilor

2. Transportul strugurilor la cramã

3. Receptia calitativã si cantitativã

4. Desciorchinarea – zdrobirea strugurilor

5. Macerarea fermentarea mustuielii

6. Scurgerea si presarea mustuielii fermentate

7. Desãvârsirea fermentatiei alcoolice

8. Îngrijirea vinului

9. Conditionarea vinului

10. Stabilizarea vinurilor

11. Stocarea si maturarea vinurilor

12. Îmbutelierea vinurilor

1. Recoltarea strugurilor se realizeazã la maturitatea tehnologicã a acestora, respectiv în momentul realizãrii unui continut de zaharuri fermentescibile în must de :
-minim 145 g/l pentru vinurile de masã
- minim 179 g/l pentru vinurile cu indicatie geograficã
- minim 187 g/l pentru vinurile DOC.

2. Transportul strugurilor la crame se face cât mai rapid dupã recoltare, pe cât posibil întregi si nezdrobiti, cu mijloace de transport specifice precum :
- bene de transport
- remorci basculante
- lãdite din plastic/lemn sau cosuri
- minicontainere din material plastic (de 100 – 1000 litri)

3.Recepþia strugurilor se realizeazã:
- cantitativ : cântãrire cu un cântar pod-basculã sau cu benã basculantã
- calitativ : verificarea autenticitãtii soiurilor si determinarea continutului în zaharuri (refractometric sau densimetric) în probã medie din fiecare transport.

4. Desciorchinarea – zdrobirea strugurilor
În multe din crame se utilizeazã utilaje care realizeazã zdrobirea-desciorchinarea strugurilor. Tehnologiile moderne de vinificatie impun utilizarea desciorchinãtoarelor înaintea zdrobirii pentru a micsora trecerea taninurilor astringente din rahis (ciorchine) în mustul proaspãt si evitarea astfel a gusturilor de ierbos si de ciorchine în vin.
Pentru a se asigura protecþia împotriva oxidãrii se adaugã, pe struguri, înainte de zdrobire sau pe mustuialã imediat dupã zdrobire, solutie de dioxid de sulf (5%) sau metabisulfit de potasiu, asigurând astfel o dozã de cca. 3-8 g /100 kg de mustuialã.
Pentru facilitarea extractiei substanþelor colorante la macerare se recomandã tratarea mustuielii cu enzime pectolitice si celulazice.

5. Macerarea / fermentarea mustuielii
Pentru realizarea contactului mustului cu bostina se pot folosi diverse tipuri de recipienþi : cisterne rotative metalice, cisterne verticale cu instalaþie pentru recircularea mustului si spãlarea cãciulii, cãzi din lemn. Încãrcarea recipienþilor de macerare se face cu asigurarea golului de fermentare de 15-20%.
Dupã umplerea recipienþilor, mustuiala se însãmânteazã cu drojdii selectionate (doza 15-25 g/hl mustuialã). Pentru obþinerea unor vinuri cu o culoare intensã si arome fine de fruct se recomandã menþinerea unei temperaturi de fermentaþie de maxim 28°C. Durata macerãrii se stabileste în functie de soi, starea de sãnãtate a strugurilor si tipul de vin ce se doreste a se obtine, de la câteva zile pânã la 3 sãptãmâni. Stimularea fermentãrii complete a zaharurilor se realizeazã prin aerisirea musturilor în fermentatie si repunerea în suspensie a drojdiilor prin recirculare.

6. Scurgerea si presarea mustuielii fermentate

Cele douã operatii se pot realiza în camerã scurgãtoare cu snec, iar presarea în prese continue sau discontinue ori într-un singur echipament în cazul utilizãrii unei prese cu membranã care în timpul umplerii si în prima fazã a presãrii functioneazã ca scurgãtor, apoi ca presã pneumaticã. Se mai pot folosi si prese manuale teascuri sau hidraulice dar randamentul este mai scãzut si necesitã multã fortã de muncã.
7. Desãvârsirea fermentatiei alcoolice
Vinul tânãr rezultat de la scurgere-presare este trimis în recipienti pentru perfectarea fermentaþiei alcoolice. În aceastã etapã se urmãreste si realizarea fermentaþiei malolactice. Pentru aceasta se evitã sulfitarea vinurilor si mentinerea lor la temperaturi scãzute.

8. Îngrijirea vinului
Dupã terminarea fermentatiei alcoolice vinul este supus urmãtoarelor operatii:
- tragerea vinului de pe drojdie;
- umplerea completã a vaselor cu vin (realizarea plinului vaselor);
- sulfitarea vinului tânãr astfel încât sã i se asigure o dozã de 30-35 mg/l SO2 liber;
- pritocul în lunile ianuarie – februarie;
- cupajarea vinurilor (dacã este cazul).

9. Conditionarea vinului
Pentru vinurile destinate maturãrii sau îmbutelierii, se recomandã conditionarea completã a vinurilor dupã pritoc si cupajare.
Limpezirea vinului si eliminarea eventualelor defecte de culoare si miros se pot obþine prin cleire cu gelatinã si tanin sau prin utilizarea unor produse complexe de limpezire-stabilizare (Bentoclar, Protomix, Deco-Clar) urmate de filtrare cu filtre aluvionare sau filtre cu plãci.

10. Stabilizarea vinului

A. Stabilizarea împotriva casãrii oxidazice se poate realiza astfel :- inhibarea oxidazelor cu ajutorul dioxidului de sulf (doza se stabileste pe microprobe);- eliminarea oxidazelor prin cleire cu bentonitã (doza 40-100 g/hl).

B. Stabilizarea împotriva casãrii proteice prin eliminarea proteinelor termolabile utilizând diverse tratamente :- cleire cu bentonitã (doza 40-100 g/hl, doza se stabileste pe microprobe);- tratament termic: 15 minute la 75ºC sau 30 minute la 60ºC.

C. Stabilizarea împotriva precipitãrilor tartrice se poate face prin douã metode:- eliminarea sãrurilor tartrice prin rãcire la o temperaturã mai mare cu 0,5ºC decât temperatura de congelare a vinului si mensinerea vinului la aceastã temperaturã timp de 7-10 zile;- împiedicarea cristalizãrii sãrurilor tartrice prin tratare cu acid metatartric (doza de 10 g/hl) si/sau gumã arabicã (doza de 40-100 g/hl).

D.Stabilizarea împotriva casãrilor ferice se poate face prin urmãtoarele metode :- Eliminarea fierului prin deferizare cu fitat de calciu sau ferocianurã de potasiu. Dozele se stabilesc pe bazã de microprobe, iar deferizarea cu ferocianurã de potasiu poate fi fãcutã doar de persoane autorizate sã efectueze acest tratament.- Micsorarea potentialului redox prin tratament cu substante oenologice complexe (ex.: Redox Stop, doza de 15-25 g/hl) înainte de îmbuteliere.- Împiedicarea floculãrii prin tratare cu gumã arabicã (dozã de 20-30 g/hl).

E. Stabilizarea împotriva tulburãrilor de naturã microbiologicã se realizeazã astfel :- Inactivarea microorganismelor prin tratarea vinurilor cu SO2 (20-100 mg/l SO2 liber) si sorbat de potasiu (260 mg/l). Tratamentul cu sorbat de potasiu se face numai înainte de îmbuteliere.- Distrugerea microorganismelor prin tratament termic, înaintea îmbutelierii. Se pot realiza mai multe tipuri de cicluri de tratare termicã : 2-5 minute la 65ºC; 5 secunde la 100ºC.- Filtrare sterilizantã înaintea îmbutelierii utilizându-se plãci filtrante sau cartuse filtrante.

11. Stocarea si maturarea vinurilor
Vinurile se stocheazã pânã în momentul conditionãrii si al îmbutelierii. Majoritatea vinurilor rosii se preteazã si maturãrii în butoiaie din lemn de stejar pe o perioadã de 6 -18 luni. Se preferã utilizarea cisternelor din inox pentru stocare si a butoiaielor din stejar cu o capacitate de 225 – 250 de litri pentru maturare.

12. Îmbutelierea vinurilor Înainte de îmbuteliere trebuie verificat dacã vinul este sãnãtos, bine stabilizat, perfect limpede, corespunde tipului de vin ce trebuie îmbuteliat, are o culoare bine definitã si nu are gusturi sau mirosuri strãine. Verificãrile practice la care se supune vinul sunt urmãtoarele :
- examenul oganoleptic - se examineazã limpiditatea, culoarea, existenþa unor gusturi sau mirosuri strãine;
- se testeazã stabilitatea oxidazicã, proteicã, tartricã, fericã/cuproasã ;
- se fac analizele fizico–chimice;
- se realizeazã controlul microbiologic.

Etapele principale ale îmbutelierii sunt urmãtoarele :
- spãlarea/clãtirea sticlei;
- umplerea sticlei cu vin filtrat steril si închiderea ei (dopuirea, capsarea etc.);
- aplicarea capsulei termocontractibile;
- etichetarea; as
ezarea sticlelor în lãzi/cutii si asezarea lor pe paleti (optional )

Tehnologii de fabricatie Vin alb

Tehnologii de fabricatie Vin alb

Principalele operatii pentru vinificarea strugurilor albi sunt :

1. Recoltarea strugurilor

2. Transportul strugurilor la cramã

3. Receptia calitativã si cantitativã

4. Desciorchinarea – zdrobirea strugurilor

5. Scurgerea – presarea mustuielii
+Sulfitarea mustuielii


6. Deburbarea mustului si filtrarea burbelor

7. Realizarea corectiilor de compozitie

8. Fermentarea mustului

9. Îngrijirea vinurilor

10. Conditionarea vinurilor

11. Stabilizarea vinurilor

12. Stocarea si maturarea vinurilor

13. Îmbutelierea vinurilor

1. Recoltarea strugurilor se realizeazã la maturitatea tehnologicã a acestora, respectiv în momentul atingerii unui conþinut de zaharuri fermentescibile în must de :
- minim 145 g/l pentru vinurile de masã
- minim 179 g/l pentru vinurile cu indicaþie geograficã
- minim 187 g/l pentru vinurile DOC.

2. Transportul strugurilor la crame se face cât mai rapid dupã recoltare, pe cât posibil întregi ºi nezdrobiþi, cu mijloace de transport specifice precum :
- bene de transport
- remorci basculante
- lãdite din plastic/lemn sau coºuri
- minicontainere din material plastic (de 100 – 1000 litri).

3.Receptia strugurilor se realizeazã :
- cantitativ : cântãrire cu un cântar pod-basculã sau cu benã basculantã; - calitativ : verificarea autenticitãtii soiurilor si determinarea continutului în zaharuri (refractometric sau densimetric) în probã medie din fiecare transport.

4. Desciorchinarea – zdrobirea strugurilor În multe din crame se folosesc utilaje care realizeazã zdrobirea-desciorchinarea strugurilor. Tehnologiile moderne de vinificaþie impun utilizarea desciorchinãtoarelor înaintea zdrobirii pentru a micsora trecerea taninurilor astringente din rahis (ciorchine) în mustul proaspãt si evitarea astfel a gusturilor de ierbos si de ciorchine în vinul alb.
Pentru a se asigura protecþia împotriva oxidãrii se adaugã, pe struguri, înainte de zdrobire sau pe mustuialã imediat dupã zdrobire, soluþie de dioxid de sulf (5%) sau de metabisulfit de potasiu, asigurând o dozã de cca. 5-8 g /100 kg de mustuialã. Pentru facilitarea limpezirii si mãrirea randamentului la presare se recomandã tratarea mustuielii sau a mustului cu enzime pectolitice.

5. Scurgerea si presarea mustuielii
Cele douã operaþii se pot face în instalaþii separate când scurgerea se face în camerã scurgãtoare cu sau fãrã snec, metalicã sau din beton, iar presarea în prese continue sau discontinue ori într-un singur echipament în cazul utilizãrii unei prese cu membranã care în timpul umplerii si în prima fazã a presãrii functioneazã ca scurgãtor, apoi ca presã pneumaticã. Se mai pot folosi ºi prese manuale (teascuri) sau hidraulice dar randamentul este mai scãzut ºi necesitã multã forþã de muncã.

6. Limpezirea mustului (deburbarea)Limpezirea mustului se realizeazã prin decantare timp de 12-24 de ore, preferabil dupã o rãcire prealabilã la 8-10°C. În cazul în care nu existã posibilitatea rãcirii, durata se reduce la 6 ore.
Se face o corecþie cu SO2 adãugându-se în must cca. 3 g/hl SO2.Burba rezultatã se filtreazã cu un filtru rotativ sub vid pentru recuperarea mustului.

7. Realizarea corectiilor de compozitie

În funcþie de nevoi se pot aplica urmãtoarele corectii :
- adaos de acid tartric, maxim 1,5 g/l - adaos de zahãr, maxim 34 g/l în anii nefavorabili si în baza unei autorizãri speciale, conform legii Viei si Vinului.

8. Fermentarea mustului si pritocul prematur

Mustul limpezit este trimis în recipienþii de fermentare (cisterne sau budane), cu asigurarea unui gol de fermentare de cca. 10% din înãltimea vasului. Pentru declanºarea rapidã a fermentaþiei se adaugã drojdie selectionatã (15–25 g/hl must) si nutrienti pentru fermentatie (20-30 g/hl must). Pentru obtinerea unor vinuri cu arome fine si fructuozitate sporitã se recomandã mentinerea unei temperaturi de fermentaþie de 16-18°C. Stimularea fermentãrii complete a zaharurilor se realizeazã prin aerisirea musturilor în fermentatie, repunerea în suspensie a drojdiilor prin recirculare, menþinerea la finalul fermentaþiei a unei temperaturi de cca. 22°C.La vinurile provenite din recolte avariate se recomandã tragerea de pe drojdie imediat dupã terminarea fermentaþiei alcoolice, iar la vinurile din recolte sãnãtoase la maxim 7 zile de la terminarea fermentatiei alcoolice.

9. Îngrijirea vinului
Dupã terminarea fermentatiei alcoolice vinul este supus urmãtoarelor operatii:
- umplerea completã a vaselor cu vin (realizarea plinului vaselor);
- sulfitarea vinului tânãr astfel încât sã i se asigure o doza de 30-35 mg/l SO2 liber;
- pritocul în lunile ianuarie – februarie; - cupajarea vinurilor (dacã este cazul).

10. Conditionarea vinului
Pentru vinurile destinate maturãrii sau îmbutelierii, se recomandã conditionarea completã a vinurilor dupã pritoc si cupajare.Limpezirea vinului si eliminarea eventualelor defecte de culoare si miros se pot obtine prin cleire cu bentonitã si gelatinã sau prin utilizarea unor produse complexe de limpezire-stabilizare (Bentoclar, Protomix, Deco-Clar) urmate de filtrare cu filtre aluvionare sau filtre cu plãci.

11. Stabilizarea vinului

A. Stabilizarea împotriva casãrii oxidazice se poate realiza astfel :- inhibarea oxidazelor cu ajutorul dioxidului de sulf (doza se stabileºte pe microprobe);- eliminarea oxidazelor prin cleire cu bentonitã (doza 40-100 g/hl).

B. Stabilizarea împotriva casãrii proteice prin eliminarea proteinelor termolabile utilizând diverse tratamente :- cleire cu bentonitã (doza 40-100 g/hl, doza se stabileºte pe microprobe);- tratament termic : 15 minute la 75ºC sau 30 minute la 60ºC.

C. Stabilizarea împotriva precipitãrilor tartrice se poate face prin douã metode :- eliminarea sãrurilor tartrice prin rãcire la o temperaturã mai mare cu 0,5ºC decât temperatura de congelare a vinului ºi menþinerea vinului la aceastã temperaturã timp de 7-10 zile;- împiedicarea cristalizãrii sãrurilor tartrice prin tratare cu acid metatartric (doza de 10 g/hl) si/sau gumã arabicã (doza de 40-100 g/hl).

D.Stabilizarea împotriva casãrilor ferice se poate face prin urmãtoarele metode :- Eliminarea fierului prin deferizare cu fitat de calciu sau ferocianurã de potasiu. Dozele se stabilesc pe bazã de microprobe, iar deferizarea cu ferocianurã de potasiu poate fi fãcutã doar de persoane autorizate sã efectueze acest tratament.- Micºorarea potentialului redox prin tratament cu substanþe oenologice complexe (ex.: Redox Stop, doza de 15-25 g/hl) înainte de îmbuteliere.- Împiedicarea floculãrii prin tratare cu gumã arabicã (dozã de 20-30 g/hl).

E. Stabilizarea împotriva tulburãrilor de naturã microbiologicã se realizeazã astfel :- Inactivarea microorganismelor prin tratarea vinurilor cu SO2 (20-100 mg/l SO2 liber) si sorbat de potasiu (260 mg/l). Tratamentul cu sorbat de potasiu se face numai înainte de îmbuteliere.- Distrugerea microorganismelor prin tratament termic, înaintea îmbutelierii. Se pot realiza mai multe tipuri de cicluri de tratare termicã : 2-5 minute la 65ºC; 5 secunde la 100ºC.- Filtrare sterilizantã înaintea îmbutelierii utilizându-se plãci filtrante sau cartuse filtrante.

12. Stocarea si maturarea vinurilor
Vinurile se stocheazã pânã în momentul conditionãrii si al îmbutelierii. Unele soiuri valoroase (Chardonnay, Pinot Gris) se preteazã si maturãrii în butoiaie din lemn de stejar pe o perioadã de 6 -12 luni. Se preferã utilizarea cisternelor din inox pentru stocare si a butoiaielor din stejar cu o capacitate de 225 – 250 de litri pentru maturare.

13. Îmbutelierea vinurilorÎnainte de îmbuteliere trebuie verificat dacã vinul este sãnãtos, bine stabilizat, perfect limpede, corespunde tipului de vin ce trebuie îmbuteliat, are o culoare bine definitã ºi nu are gusturi sau mirosuri strãine. Verificãrile practice la care se supune vinul sunt urmãtoarele :
- examenul oganoleptic - se examineazã limpiditatea, culoarea, existenta unor gusturi sau mirosuri strãine;
- se testeazã stabilitatea oxidazicã, proteicã, tartricã, fericã/cuproasã ;
- se fac analizele fizico – chimice;
- se realizeazã controlul microbiologic.Etapele principale ale îmbutelierii sunt urmãtoarele: - Spãlarea/clãtirea sticlei; - Umplerea sticlei cu vin filtrat steril si închiderea ei (dopuirea, capsarea etc.); - Aplicarea capsulei termocontractibile; - Etichetarea;
Asezarea sticlelor în lãzi/cutii si asezarea lor pe paleti (optional).
preluat ~cursuri de oenologie plus situri

Limpezirea şi stabilizarea vinurilor

Limpezirea şi stabilizarea vinurilor
Pentru limpezirea şi stabilizarea vinurilor se folosesc mai multe procedee fizice şi chimice care stau la baza tuturor producătorilor particulari şi care nu necesită un consum material şi energetic deosebit.
Dintre aceste procedee, cele mai bune rezultate au dat folosirea bioxidului de sulf (SO2) şi a bentonitei.
Folosirea SO2 în practica vinicolă se bazează, în principal pe acţiunile sale antiseptice şi reducătoare, la care se mai adaugă şi aportul lui la realizarea unei bune limpidităţi a vinului, păstrarea aromei şi îmbunătăţirea calităţilor gustative.
Bioxidul de sulf constituie şi în prezent principalul antiseptic cu ajutorul căruia se poate distruge sau înhiba activitatea şi dezvoltarea microorganismelor din vin.
Bioxidul de sulf acţionează în principal asupra sistemului enzimatic al microorganismelor, suprimându-l sau inhibându-l temporar.
Dintre microorganisme, bacteriile sunt cele mai insensibile la acţiunea SO2, în comparaţie cu drojdiile care se adaptează mai bine mediului sulfitic, cu excepţia drojdiilor de floare, care sunt eliminate primele din must şi vin.
Bioxidul de sulf fiind un reducător puternic, poate proteja vinurile împotriva oxidării. Acţiunea antioxidantă se manifestă în primul rând, prin aceea că SO2, distruge sau frânează enzimele care catalizează oxidarea anumitor substanţe din vin, brunificându-l.
Pentru a se evidenţia sensibilitatea vinului la oxidare, vinul tânăr se toarnă într-un pahar incolor şi se aşează într-un loc liniştit, la temperatura camerei. Se urmăreşte evoluţia vinului, timp de 2-3 zile. Dacă la suprafaţa vinului apare un inel maro, vinul este predispus la casare oxidazică (brunificare). În acest scop vinul trebuie tratat cu bioxid de sulf în cel mai scurt timp.
Vinurile oxidate au calităţi gustative alterate, sunt fade şi aerisite, iar aspectul comercial lasă de dorit.
Pentru limpezirea vinului se foloseşte bentonita care este un mineral cu proprietăţi de limpezire şi stabilizare a vinului prin acţiunea sa de deproteinizare. Deoarece bentonita are sarcini electrice negative, acestea sunt neutralizate de sarcinile electrice pozitive ale proteinelor care, împreună, formează particule mai mari ce se depun, sub acţiunea gravităţii, iar vinul se limpezeşte.
lPrepararea gelului de bentonită
- La100 litri vin se foloseşte 100 g de bentonită care se dizolvă în 900 ml de apă călduţă, care se amestecă până la consistenţa unei smântâni (fără să rămână cocoloaşe). Gelul de bentonită se prepară numai cu apă şi nu cu vin, pentru că vinul ar neutraliza o parte din sarcinile negative ale bentonitei.
Doza de bentonizare cea mai potrivită pentru vinul tânăr s-a dovedit a fi 1g/l litru vin. După ce vinul s-a agitat cu un furtun se administrează gelul de bentonită şi SO2. Administrarea gelului de bentonită în vin se face a doua zi de la preparare pentru a se hidrata bine şi a se etala lamelele de bentonită, precum şi sarcinile electrice ale acesteia.
Momentul administrării bentonitei este bine să coincidă cu administrarea bioxidului de sulf, deoarece acţiunea lor cumulată este mai evidentă.