Wednesday, April 28, 2010

vinul rosu




Un pahar cu vin roşu pe zi scade riscul de boli de inimă, în special de ateroscleroză şi infarct de miocard. Efectele benefice sunt datorate unor antioxidanţi denumiţi resveratrol. Una dintre condiţii este ca vinul să fie bio, fără sulfiţi, conservanţi care pot cauza dureri de cap, astm, vomă sau greaţă. Pe eticheta sticlelor cu vin de calitate este trecută şi denumirea de origine controlată (n.r. doc). O altă condiţie este ca vinul să fie băut zilnic, dar nu mai mult de 300 de ml pentru bărbaţi şi 150 ml pentru femei, pentru că excesul dăunează ficatului. Cel mai bine este să beţi vinul la prânz. Puteţi să-l beţi şi seara, dar nu înainte de culcare, pentru că riscaţi să aveţi insomnii sau să nu dormiţi bine. În plus, ficatul detoxifică mai greu organismul noaptea.

Ţineţi cont şi de caloriile din alcool. 100 ml de vin cu tărie de 11 grade are 80-90 de kilocalorii. Opţiunea de a alege între un vin sec, dulce sau demidulce ţine de gustul fiecăruia şi nu influenţează efectele benefice ale băuturii asupra inimii.

Recomandarea de a bea un pahar cu vin roşu pe zi nu se adresează însă tinerilor sub 20 de ani, pentru simplul motiv că nu au nevoie, dat fiind că organismul lor este sănătos. Alcool nu trebuie să consume nici cei care au restricţie din partea medicului, aşa cum sunt bolnavii de hepatită.

Gheorghe Mencinicopschi, Directorul Institutului de Cercetări Alimentare Bucureşti


si ceva despre stuguri
strugurii sunt plini de nutrienţi, importanţi pentru buna funcţionare a organismului. Iată ce conţin strugurii:
-vitamina B6, al cărei rol este de a preveni depunerea de grăsimi pe pereţii arterelor,
-vitamina C, care întăreşte sistemul imunitar,
-manganul care transformă grăsimea în energie,
-potasiul, care reglează tensiunea sângelui.
Studii arată că vinul roşu deţine proprietăţi antivirale şi că poate preveni dezvoltarea tumorii în cazul unor tipuri de cancer.
Activitatea cerebrală
Nu numai că previne bolile cardiovasculare, dar şi pe cele neurologice. Antioxidanţii din vin împiedică lezarea vaselor de sânge care ajung la creier, prevenind astfel boala Alzheimer şi demenţa. Riscul pentru Alzheimer şi demenţa scad la femeile care servesc zilnic un pahar de vin roşu.
Este antiinflamator
Acidul cafeic (care este un antioxidant) din vinul roşu, micşorează nivelul glucozei din sânge. Însă nu e tot, acesta reduce inflamaţia din corp. Şi atunci putem spune că vinul roşu este de un real ajutor pentru toate acele persoane care suferă de artrită.

No comments: