Wednesday, April 28, 2010

VINURILE ROZE: tehnologia obtinerii vinurilor roze


VINURILE ROZE: tehnologia obtinerii vinurilor roze presupune urmatoarele etape:

* zdrobirea strugurilor rosii,
* indepartarea rahisului (ciorchinele fara boabe),
* mentinerea mustuielii (care in general este alb galbuie) in contact cu pielita (in care se gasesc substantele colorante) in prima parte a fermentatiei alcoolice,
* acumularea in mustuiala de alcool etilic (cca 4-5% volum alcool) in primele 3-4 zile de fermentatie,cu rolul de a extrage substante colorante (antocianii) din pielita,
* separarea componentei lichide din mustuiala in momentul atingerii nunatei roze dorita,
* continuarea fermentatiei alcoolice pana la epuizarea in zaharuri a mustuielii si respectiv obtinerea vinului brut,roze si sec,
* pentru rozeurile cu zaharuri,in prealabil se conserva o cantitate de must prin concentrare sau prin suprasulfitare,urmand ca vinul roze sec sa fie indulcit inaintea pregatirii pentru imbuteliere si consum.

SAMPANIA SI VINURILE SPUMANTE:Dupa obtinerea vinului brut si dupa conditionare - filtrare,acesta va fi lucrat astfel:

* insamantarea cu drojdii aflate intr-un mediu de solutie dulce (de must),
* fermentarea secundara in butelii inchise cu acumulare de dioxid de carbon endogen
* remuiajul sau rotirea zilnica a sticlelor rasturnate,cu scopul acumularii drojdiilor in dop,
* degorjarea sau eliminarea drojdiilor prin deschiderea sticlelor si indepartarea dopurilor,
* completarea vinului pierdut cu ,,licoarea de expeditie'' - cantitatea de solutie de must,in functie de gradul de dulceata dorit si dopuirea finala

No comments: