Saturday, May 1, 2010


_viral-ext&referrer=viral-ext_NA_32376&tn=friendhome&parent=10776084&sid=60141

Infiintarea unei plantatii de zmeur

Înfiinţarea unei exploataţii de zmeur necesită o suprafaţă de 10 hectare, pe când înfiinţarea unei exploataţii echivalente cu culturi cerealiere necesită 110 ha teren, investiţia considerabilă în teren agricol nefiind accesibilă majorităţii întreprinzătorilor.
Datorită defrişării masive a plantaţiilor pomicole, deficitul de fructe pe piaţa internă nu se poate compensa rapid decât prin cultivarea arbuştilor fructiferi.


Pornind de la studiul de piaţă, preţul fructelor de zmeur de import este de 100 lei/kg, cu prezentare în caserole de 100 g la preţul de 10 Schema de combatere a bolilor şi dăunătorilor la zmeur

(după N Branişte, 2000)

Nr trat.

Fenofaza

Boala sau dăunătorul

Produse pesticide folosite

0

1

2

3

1

Repaus vegetativ

Păduchele din San José, ouă de afide, acarieni etc.

Oleoekalux (1,5%) sau Polisulfură de bariu (6,0%)

2

La umflarea mugurilor

Antracnoza zmeurului, pătarea brun-violacee a ramurilor, acarieni, insecte defoliatoare, afide.

Fungicid : un produs cupric. Turdacupral 50 PU (0,2%), zeamă bordeleză (0,5%)+

Insecticid: Sintox 25 (0,2%) sau Sinoratox R 35 (0,1%)

3

La înfrunzire

Pătarea brună a ramurilor, pătarea albă a frunzelor, acarieni, gărgăriţa florilor, afide etc.

Fungicide: Tiuram 75 PU (0,4%), Ziram 75 (0,¤%) +

Insecticid: Thiodan 35 Ec (0,2%), Sintox 25 (0,2%) sau Sinoratox R 35 (0,1%

4

La înălţarea inflorescenţelor

Făinare, pătarea brună a ramurilor, antracnoză, gărgăriţa florilor, gândacul zmeurului etc.

Fungicide: Tiuram 75 PU (0,4%), Ziram 75 (0,¤%) sau Captadin 50 PU (0,2%) + Metoben 70 (0.1%) + Insecticid: Thiodan 35 Ec (0,2%), Sintox 25 (0,2%) sau Sinoratox R 35 (0,1%

5

La începutul înfloritului

Putregaiul fructelor, pătarea albă a frunzelor, rugina, făinare, gândacul zmeurului, etc.

Fungicide: Sumilex 50 WP (0,1%),Rovral 50 WP (0,1%) sau Ronilan 50 WP (0,1%)+ Metoben 70 (0,1%) sau Topsin M 70 (0,1%) + Insecticid: Decis 2,5 EC (0,025%)

6

La începutul scuturării petalelor

Idem tratamentul 5

Fungicide : Sumilex 50 WP (0,1%),Rovral 50 WP (0,1%) sau Ronilan 50 WP (0,1%)+ Topas 100 EC (0,08%), Anvil 5 SC (0,04%) sau Tilt 250 EC (0,02%) + Insecticide: Zolone 35 Ec (0,2%), Karate 2,5 Ec (0,02%) sau Fastac 10 Ec (0,08%)

7

La mărimea normală a fructelor

Putrgaiul fructelor, făinare, rugină, pătarea albă a frunzelor, pătarea brună a ramurilor etc.

Fungicide :Ronilan 50 WP (0,1%), Sumilex 50 WP (0,1%) sau Rovral 50 WP (0,1%) + Anvil 5 SC (0,04%) sau Tilt 250 EC (0,02%)

8-9

După recoltarea fructelor ( la avertizare)

Antracnoza ramurilor, pătarea brun-violacee a ramurilor, Păduchele din San José,

Fungicide: Tiuram 75 PU (0,4 %), Ziram75 (0,¤%)sau Captadin 50 PU (0,2%) + Insecticid: Carbetox 37 CE (0,5%)

Dăunătorii cei mai periculoşi sunt: gărgăriţa mugurilor de zmeur (Anthonomus rubi-idaei), gândacul mic al florilor de zmeur (Byturus tomentosus), acarienii etc. Combaterea acestora se face la avertizare cu insecticide specifice existente în comerţ..


Din producţia de zmeură a anului al doilea de cultură, se pot compensa investiţiile cu înfiinţarea plantaţiei. Zmeurul este cel mai precoce arbust, care produce rentabil din anul II de la plantare. Soiul Cayuga, pe care îl înmulţesc în drajoniera proprie, este extratimpuriu, producând din 5 iunie, când are concurenţă pe piaţa fructelor doar cireşele de mai şi căpşuni. Zmeurul fructifică regulat şi foarte abundent şi nu are periodicităţi. În anul III, primul an de fructificare abundentă, produce între 5.000 şi 12.000 kg/ha . Citria – soi românesc (Cayuga x Ors Seedling, 1996), productiv (9-11 t/ha), tulpini viguroase (1,5-2 m) şi erecte, cu spinozitate redusă, rezistent la ger şi boli. Fuctele sunt mijlocii (2,5-3 g), scurt conice, galbene portocalii. Maturarea: VI/4.Englezesc A1 – soi originar din Anglia, de vigoare medie (1,5 m), rezistent la ger, şi secetă, sensibil la boli, productiv (8-9 t/ha). Fructele sunt mari sau foarte mari, conice, roşii, suculente, plăcute la gust. Se pretează pentru consum în stare proaspătă şi industrializare. Maturare: VII/1-2.

Malling Expoit – soi englezesc, cu tulpini viguroase (2 m), cu tendinţă de ramificare, sensibil atât la gerurile din timpul iernii cât şi la căldurile excesive. Fructele sunt alungite sau tronconice, de culoare roşie deschis, cu pulpa fermă, gustoasă. Maturarea: VII/1-2

Newburg – soi american, semiviguros, productiv, drajonează mult. Fructele sunt mijlocii (2-3 g), conic-alungite, colorate în roşu-intens, mate, cu pulpa suculentă, dulce, plăcut acidulată, aromată. Maturarea: VII/2-3.

Rubin bulgăresc – soi originar din Bulgaria, vechi şi mult răspândit în cultură şi în ţara noastră, productiv (7-11 t/ha), de vigoare medie, cu tulpini lungi şi groase, puţine la număr, cu capacitate slabă de drajonare, mediu rezistent la ger, sensibil la boli. Fructul este mare, conic, rubiniu, cu pulpa compactă, mediu suculentă, slab aromată, gustoasă, cu seminţe mari. Bun şi pentru congelare. Maturare: VII/4.

Ruvi – soi românesc (Rubin bulgăresc x Viking, 1996), viguros, cu tulpini erecte, lungi (1,8-2 m), productiv (7-9 t/ha), rezistent la ger, mediu rezistent la boli. Fructele sunt mari (3-4 g), de calitate bună, conic-trunchiate, roşii-violaceu. Maturarea: VII/4.

The Latham – soi american, vechi, viguros, drajonează puternic, rezistent la ger secetă, sensibil la făinare şi putregaiul fructelor. Fructele sunt mijlocii (2-3 g), sferice, sau conico-sferice, roşii-carmin cu luciu alb; pulpa este suculentă, mediu consistentă, slab aromată, de calitate medie. Este destinat în special industrializării. Maturarea: VII/4.


Zmeurul se adaptează uşor la diferite tipuri de soluri şi sisteme de cultură, punând în valoare condiţii edafice mai puţin propice altor specii pomicole sau culturi agricole.
Pentru înfiinţarea exploataţiei de zmeură nu este necesară o tehnică deosebită, la fel nici pentru întreţinerea şi exploatarea culturii, la majoritatea lucrărilor putând participa ca forţă de muncă şi copiii, femeile, persoanele mai în vârstă.Majoritatea soiurilor de zmeur necesită sistem de susţinere Cel mai utilizat sistem este spalierul cu două sau trei sârme duble, fixate de stâlpi din beton sau lemn. Primul rând de sârme se aşază la 60 cm faţă de sol, iar cel de-al II-lea la 1,2 m de sol. Pentru soiurile cu port înalt se foloseşte spalierul cu trei rânduri de sârme distanţate la 50 cm una de alta. sau cultura sub formă de gard fructifer se realizează fără sistem de susţinere. Se folosesc soiuri cu tulpini erecte groase (The Lathan, June, Indian Summer etc. care se autosusţin. Densităţile mari, în ambele cazuri, conduc la producţii calitativ inferioare.
În acest sistem se realizează benzi continui cu grosimea de 40-50 cm

Zmeura se înmulţeşte foarte uşor, este expansivă şi extrem de rezistentă la îngheţuri şi temperaturi excesive. Nu necesită tratamente contra bolilor, pentru dăunători putând fi folosiţi feromoni.
Zmeurul este peren, cultura durează 15 ani, fiind unul dintre cei mai longevivi arbuşti.

Lucrările mecanice se execută cu tractorul 445 viticol, cu plug şi freză, iar pentru irigări folosesc o pompă de 3", acţionată de priza de putere a tractorului. Se folosesc la fiecare trei ani 50 t/ha de îngrăşăminte organice bine fermentate.

În drajoniera proprie, cu suprafaţa de 2 ha, produc material săditor certificat, la un preţ de 3,15 lei/ bucată. Statul îl subvenţionează pe cumpărător cu 1,15 lei/bucată pentru revigorarea culturii de zmeur, astfel că preţul plătit de cumpărător este de 2 lei/ bucată. Menţionez că la un supermarket, butaşii de zmeur certificaţi ajung la un preţ de 23 lei/bucată. Posed Autorizaţie de producere, comercializare şi ambalare a butaşilor certificaţi.

Combaterea bolilor şi dăunătorilor

Bolile care provoacă cele mai mari pierderi sunt:

- pătarea brună a lăstarilor (Didynella applanta), antracnoza (Elsinoe nelleta) şi putregaiul cenuşiu al fructelor (Botrytis cinerea). Combaterea acestor boli se realizează prin măsuri de igienă culturală şi tratamente fitosanitare


Astfel, am revitalizat o cultură uitată, cea a zmeurului, existând în prezent circa 70 de exploataţii înfiinţate de diverse persoane fizice sau societăţi comerciale. Cei mai receptivi au fost tinerii sub 35 ani, care au muncit în străinătate în plantaţii de zmeur şi cunosc avantajele deosebite ale acestei culturi.

Bazinul hidrografic


Bazinul hidrografic reprezinta suprafata de pe cuprinsul careia un rau sau un sistem hidrografic in general se alimenteaza (isi aduna apele)

Iata cele mai importante elemente morfometrice ale unui bazin hidrografic.

Cumpana de ape este data de linia ce separa bazine hidrografice vecine, si care in majoritatea cazurilor uneste punctele de cea mai mare altitudine.

- de retinut este ca aceasta poate fi de doua feluri: una pentru apele de suprafata iar alta pentru apele subterane. Acestea se suprapun foarte rar.

Perimetrul bazinului reprezinta lungimea proiectiei orizontale a cumpenei de apa.

Panta medie a cumpenei apelor este raportul dintre dublul diferentei de nivel dintre cel mai inalt varf si gura de varsare, si perimetrul cumpenei apelor in km.

Suprafata bazinului este un element foarte important, si reprezinta teritoriul cuprins in interiorul proiectiei in plan a limitelor bazinului.